EU oznaka za gume

Što treba znati o EU oznaci za gume

Sve gume koje se prodaju u Europskoj uniji podložne su obveznom označavanju guma. Nova EU-ova shema označavanja guma – na snazi od 1. svibnja 2021. – pruža sveobuhvatnije informacije o odabranim gumama, a obuhvaća i gume za teška gospodarska vozila. Pruža objektivne, pouzdane i usporedive informacije zasnovane na trima važnim značajkama performansi guma: otporu kotrljanja – a time i učinkovitoj potrošnji goriva, prianjanju na mokrome i vanjskoj buci kotrljanja. Dodatni piktogrami prikazuju pogodnost gume za teške snježne uvjete (simbol 3PMSF) i/ili njezino prianjanje u uvjetima leda na cesti, no potonje se odnosi samo na gume za putničke automobile.

Nova shema označavanja obuhvaća gume za putničke automobile, autobuse i kamione. Za više pojedinosti o novom pravilu označavanja guma u EU posjetite službenu mrežnu stranicu Europske komisije.

Razumijevanje EU oznake i njezinih piktograma pomaže vozačima ili upraviteljima voznih parkova u donošenju informiranih odluka o sigurnosti na cesti, manjim emisijama CO2 i većoj učinkovitosti potrošnje goriva povezanima s gumama.

Uzmite u obzir da uštede na gorivu i sigurnost na cesti umnogome ovise o uvjetima na cesti i vremenskim uvjetima, tipu vozila, a posebno o stilu vožnje.

Safety

1. Prianjanje na mokrom

Čvrsto prianjanje u mokrim uvjetima ključno je za sigurnu vožnju. Ocjena prianjanja na mokrom pokazuje koliko dobro guma funkcionira u mokrim uvjetima, a performanse se ocjenjuju od klase A kao najbolje do klase E kao najgore. Visoka ocjena znači kratak put kočenja na mokroj cesti.

Fuel efficiency

2. Učinkovita potrošnja goriva

Ovisno o otporu kotrljanja gume, njezina će učinkovita potrošnja goriva biti u rasponu od klase A (koja označuje najučinkovitiju potrošnju goriva) sve do klase E. Potrošnja goriva ima važnu ulogu s ekonomskoga i ekološkog aspekta. Razlog je tomu što niska potrošnja goriva ima pozitivan učinak na ugljični otisak vozila, posebno kad je riječ o teškim gospodarskim vozilima.

Noise

3. Razina buke

Riječ je o vanjskoj buci kotrljanja koju stvara guma, a mjeri se u decibelima. Oznaka prikazuje razinu buke ocjenama od klase A do klase C. 

eu-snow-grip

Dodatni piktogrami za uvjete snijega i leda

Uz standardnu oznaku, tu su i piktogrami − ako je primjenjivo − povezani s performansama u teškim snježnim uvjetima (3PMSF) i/ili prianjanjem u uvjetima leda na cesti (samo gume za putničke automobile / C1 gume).

Piktogram koji prikazuje prianjanje na snijegu (3PMSF) bit će prikazan na svim zimskim gumama i gumama za sve sezone koje su ispitane pod definiranim zimskim uvjetima i koje imaju potrebne performanse u teškim snježnim uvjetima.

Piktogram koji prikazuje prianjanje na ledu bit će prikazan na zimskim gumama s iznimnim performansama na ledu potvrđenim definiranim ispitivanjem prianjanja na ledu. Te su gume posebno dizajnirane za cestovne površine prekrivene ledom i kompaktnim snijegom i trebaju se upotrebljavati isključivo u vrlo teškim klimatskim uvjetima (npr. niske temperature u Skandinaviji). Uporaba guma za prianjanje na ledu u manje teškim klimatskim uvjetima (npr. mokri uvjeti ili više zimske temperature) može uzrokovati slabije performanse od optimalnih, posebno kad su u pitanju prianjanje na mokrome, upravljanje i trošenje.

Kako je otpor kotrljanja povezan s učinkovitom potrošnjom goriva?

Dok se kotrljaju, gume se istodobno savijaju prema naprijed i u suprotnom smjeru od površine ceste, što dovodi do gubitka energije. Količina izgubljene energije povezana je s otporom kotrljanja gume.

Gume s niskim otporom kotrljanja energetski su najučinkovitije. To znači da je potrebno manje snage – a time i manje goriva – za pokretanje vozila.

Budući da na gume može otpadati od 20 do 30 % potrošnje goriva vozila, odabir novih guma koje su energetski učinkovite rezultirat će izravnim uštedama na troškovima goriva.

 

Savjeti za učinkovitu vožnju

Za poboljšanu učinkovitu potrošnju goriva i veću sigurnost na cesti uzmite u obzir sljedeće čimbenike:

  • ekološki osviještena vožnja može znatno smanjiti potrošnju goriva;
  • redovito provjeravajte tlak u gumama; niski tlak povećava potrošnju goriva i utječe na performanse kočenja;
  • uvijek održavajte sigurnu udaljenost od vozila ispred sebe;
  • provjeravajte gume radi znakova neravnomjernog trošenja, posebno uz rubove prednjih guma; neravnomjerno trošenje može upozoravati na problem s geometrijom kotača ili ovjesom koji može povećati potrošnju goriva i uzrokovati brže trošenje guma;
  • izbjegavajte naglo ubrzavanje i smanjenje brzine; time se povećavaju i potrošnja goriva i trošenje guma;
  • slijedite preporuke proizvođača vozila o održavanju;
  • dodatna težina povećava potrošnju goriva; redovito vadite nepotrebne predmete iz automobila.
Matador. Continentalova marka.