EU oznake na gumama

Šta trebate znati o EU oznakama na gumama

Sve gume koje se prodaju u Evropskoj uniji podliježu obaveznom označavanju guma. A nova EU šema za označavanje guma - na snazi od 1. maja 2021. - pruža sveobuhvatnije informacije o izabranim gumama, a također pokriva i gume za teretna vozila. Pruža objektivne, pouzdane i uporedive informacije zasnovane na trima važnim karakteristikama guma: otporu kotrljanja - a time i efikasnosti potrošnje goriva, prianjanju na mokrom i vanjskoj buci pri kotrljanju gume. Dodatni piktogrami pokazuju prikladnost gume za teške snježne uvjete (simbol 3PMSF) i/ili prianjanje u uvjetima poledice, iako se ovo posljednje odnosi samo na gume za putnička vozila.

Nova šema označavanja obuhvata gume za putnička, autobuska i kamionska vozila. Za više informacija o novom propisu EU za označavanje guma posjetite zvaničnu stranicu Evropske komisije.

Razumijevanje EU oznake i njenih piktograma pomaže vozačima ili menadžerima voznih parkova da donose utemeljene odluke o sigurnosti na putevima po pitanju guma, nižih emisija CO2 i veće ekonomičnosti potrošnje goriva.

Imajte na umu da ušteda goriva i sigurnost na putu u velikoj mjeri zavise od uvjeta na cesti i vremenskih uvjeta, kao i od vrste vozila, a naročito od stila vožnje.

Safety

1. Prianjanje na mokrom

Sigurno prianjanje u uvjetima vlage ključno je za bezbjednu vožnju. Ocjena prianjanja na mokrom pokazuje koliko će se gume dobro ponašati u mokrim uvjetima, sa performansama ocijenjenim od klase A do E. Visoka ocjena znači kratak put kočenja na mokrim cestama.

Fuel efficiency

2. Efikasnost potrošnje goriva

Zavisno od otpora kotrljanja gume, potrošnja goriva kretat će se od klase A (koja označava najbolju ekonomičnost goriva) pa sve do klase E. Potrošnja goriva igra važnu ulogu s ekonomskog i ekološkog stajališta. To je zato što mala potrošnja goriva pozitivno utječe na emisiju ugljika tog vozila, što naročito važi za teretna vozila.

Noise

3. Klase buke

To je vanjska buka kotrljanja koju stvara guma, mjerena u decibelima. Oznaka prikazuje nivo buke ocijenjen klasama od A do C. 

eu-snow-grip

Dodatni piktogrami za snježne uvjete i uvjete poledice

Pored standardne oznake, postoje i piktogrami - ako je primjenjivo - koji se odnose na performanse u teškim snježnim uvjetima (3PMSF) i/ili prianjanje u uvjetima poledice (samo za gume za putnička vozila/gume C1).

Piktogram prianjanja na snijegu (3PMSF) bit će prikazan za zimske i cjelogodišnje gume koje su testirane pod definiranim zimskim uvjetima i pružaju tražene performanse pri obilnom snijegu.

Piktogram prianjanja na ledu bit će prikazan za zimske gume s izvanrednim performansama na ledu koje su potvrđene definiranim testom prianjanja na ledu. Ove gume su posebno dizajnirane za površine puteva prekrivene ledom i kompaktnim snijegom i trebaju se koristiti samo u vrlo teškim klimatskim uvjetima (npr. niske nordijske temperature). Korištenje guma za prianjanje na ledu u manje teškim klimatskim uvjetima (npr. mokri uvjeti ili toplije zimske temperature) moglo bi rezultirati neoptimalnim performansama, naročito po pitanju prianjanja na mokrom, upravljanja vozilom i habanja.

Kako je otpor kotrljanja povezan sa efikasnošću potrošnje goriva?

Kako se vaše gume okreću, tako se i savijaju prema površini puta i od nje, što dovodi do gubitka energije. Količina izgubljene energije je u korelaciji s otporom kotrljanja gume.

Gume s malim otporom kotrljanja su energetski najefikasnije. To znači da je za pomjeranje vozila potrebna manja snaga - a samim tim i manje goriva.

Budući da gume mogu predstavljati od 20% do 30% potrošnje goriva u vozilu, izbor novih guma koje su energetski efikasne rezultirat će neposrednom uštedom goriva.

 

Savjeti za efikasnu vožnju

Za poboljšanu efikasnost potrošnje goriva i veću sigurnost na putu uzmite u obzir sljedeće faktore:

  • Ekološki osviještena vožnja može znatno smanjiti potrošnju goriva;
  • Redovno provjeravajte pritisak u gumama; nizak pritisak povećava potrošnju goriva i utječe na performanse kočenja;
  • Uvijek održavajte sigurnu udaljenost od vozila ispred;
  • Provjeravajte ima li znakova neravnomjernog trošenja guma, posebno duž rubova prednjih guma. Neravnomjerna istrošenost bi mogla upućivati na problem praćenja ili ovjesa koji bi mogao povećati potrošnju goriva i uzrokovati brže trošenje guma;
  • Izbjegavajte oštro ubrzanje i usporavanje; to povećava i potrošnju goriva i habanje guma;
  • Pridržavajte se preporuka proizvođača za održavanje vozila;
  • Dodatna težina povećava potrošnju goriva; redovno uklanjajte nebitne stvari iz automobila.
Matador. Brend kompanije Continental.